NINACAPPELEN.COM
  • HOME
  • BLOGG
  • BOOKS
  • BLOG
  • ABOUT
  • CONTACT

Hva ønsker du å bli husket for?

25/4/2019

2 Comments

 
Picture
Jardin Majorelle i Marrakech.
Å skrive om døden er ikke spesielt hyggelig. Det er selvsagt mye hyggeligere å formidle gode stemninger fra en vakker by i Italia eller andre steder. Men når jeg nå likevel velger å sette fokus på temaet er det i et håp om å gi deg en wake up call. 

Døden er en del av livet. Mange av oss har opplevd å miste nære venner, kolleger, eller familiemedlemmer brått og uventet til kreft, bilulykke, feiloperasjon, samlivsbrudd, eller selvmord. Uansett grunn, det å miste mennesker vi har en sterk tilknytning til oppleves som et stort tap. Mange går inn i en dyp sorg som kan være vanskelig å komme ut av, og for noen blir sorgen så overveldende at man mister kontakten med livet og ender opp i rus eller psykiatri. Det har jeg dessverre sett mange eksempler på i mine ti år som sosialarbeider. 

Death comes in its own time, in its own way. Death is as unique as the individual experiencing it. 
​- Henry Van Dyke

Jeg har selv opplevd å miste mennesker jeg var sterkt følelsesmessig knyttet til. Da jeg var 21 år gammel døde min beste venninne gjennom mange år i en tragisk bilulykke. Hun døde momentant, og var gravid i femte måned da det skjedde. Hun ble dermed frarøvet muligheten til å oppleve det største i livet; å bli mor. Jeg kommer aldri til å glemme øyeblikket da jeg mottok dødsbudskapet over telefonen på jobb. Den dagen raste hele min verden sammen. For å håndtere livet mitt ble løsningen å flytte til utlandet. 

​Les også God helse forutsetter å bli sett

For noen dager siden kom jeg over et dødsbudskap på Facebook. Det var vondt å lese at min tidligere kaptein på cruiseskipet Crystal Harmony var død som følge av kreft. Jeg vet med sikkerhet at han har levd et spennende og rikt liv, men det var først og fremst hans unike evne til å se menneskene rundt seg og få hver enkelt til å føle seg spesiell som gjorde et dypt inntrykk. Ombord i et cruiseskip er det ulike rangordninger med ulike privilegier, og som bartender i casinoet hadde jeg ikke tillatelse til å mingle med gjester eller offiserer ombord utenfor arbeidstid. Som kaptein arrangerte han ofte private selskap der jeg hadde ansvar for å servere drinker til gjestene. Når arbeidet var over, var det ikke uvanlig at han arrangerte egen fest for oss ansatte i sin suite. Det var hans måte å uttrykke sin takknemlighet på for den jobben vi gjorde. Det ble det naturligvis mye latter og fine samtaler ut av. The Crystal Family ble et begrep der alle følte seg verdsatt og inkludert. Jeg har verken før eller siden hatt et så genuint og varmt menneske som øverste sjef. 

For ca et år siden gjenopptok jeg kontakten med en tidligere kollega fra Crystal Harmony. Han jobbet fremdeles til sjøs, men nå i en ny rolle for et annet rederi. Vi fant fort tonen, og bestemte oss etterhvert for å møtes i Oslo. Vi gledet oss begge til å treffes igjen etter mange år og bli kjent på nytt. Slik gikk det imidlertid ikke. En dag sluttet han å svare på meldinger. Jeg tenkte at han bare var travel, og fortsatte med mitt. Men så fikk jeg en uventet telefon fra en av hans nærmeste venner. Hun kunne fortelle at han lå i respirator med salmonellainfeksjon og svevde mellom liv og død. Det var et stort sjokk, og vanskelig å ta innover seg. Han døde noen uker senere. Men også han var et varmt menneske som levde et rikt liv mens han var i live. 

​Les også Kunsten å leve autentisk

Hvorfor forteller jeg disse historiene? Grunnen er enkel, jeg ønsker at du fra nå av går all in og tar grep for å begynne å leve det livet du er ment å leve. For vi vet aldri når det er "game over". Still deg selv spørsmålet; Hva ønsker jeg å bli husket for? Vi har bare dette ene livet, og det er opp til oss selv hva vi vil få ut av det. Selv har jeg mistet mange år til sykdom, og jeg har kjempet som en løve for å bli frisk. Så ja, jeg vet hva motgang er. Gitt mine erfaringer, tror jeg det er viktig å akseptere at vi ikke kan velge bort sykdom, men heller gjøre det beste ut av situasjonen. Nå handler livet mitt om å fylle dagene med et innhold som gir meg glede, tilføre ny kompetanse, og realisere nye drømmer. 

I verdens rikeste land er det fremdeles tabu å snakke høyt om sykdom - spesielt hvis sykdommen er usynlig. Det er en stor belastning for alle som rammes. Det ønsker jeg å være en motvekt til. For i min verden kan alt snakkes om. 
2 Comments

Capri - glamorøs idyll

14/4/2019

0 Comments

 
Picture
Landskapet på Capri kjennetegnes av stupbratte klipper.
Luksuriøse hoteller, enorme villaer, små familierestauranter, og smale gater som snor seg mellom stupbratte klipper. Den italienske øya Capri har noe for enhver smak. 

Capri med sine 15 000 innbyggere (2015) ligger i den sørlige delen av Napolibukten i det Tyrrenske hav i regionen Campania, og har en størrelse på 10,4 km2. De fleste turistene til Capri er dagsturister, og den enkleste måten å komme hit på er via hurtigbåt fra Napoli, Sorrento, eller Amalfi. Båten anløper havnen Marina Grande der en kabelbane frakter deg opp til byen. 

Kjente turistattraksjoner
Capri fikk sin oppblomstring som turistattraksjon tidlig på 1800-tallet da Europas intellektuelle og kunstnere oppdaget øyas behagelige klima, fine beliggenhet, og vakre natur. Men Capri har særlig blitt kjent gjennom den svenske legen Axel Munthe (1857-1949) som på 1890-tallet bygget villaen San Michele på restene av et palass tilhørende den tidligere keiseren Tiberius av Romerriket. (Keiser Tiberius skal ha oppført hele 12 palasser på øya red. anm.) San Michele ble raskt kjent på grunn av de omfattende samlingene med antikviteter, og ble dermed en attraksjon for såvel kongelige, forfattere, og andre kunstinteresserte. Munthe bodde på Capri store deler av sitt liv, og ble en populær mann blant lokalbefolkningen fordi han gjennom sin legepraksis tok hånd om øyas fattige befolkning uten å ta seg betalt.

San Michele er fremdeles øyas mest besøkte turistattraksjon, og er i dag et museum. Etter sin død testamenterte Munthe bort eiendommen til svenske myndigheter, og villaen huser i dag Det Svenske Institutt i Italia der svenske universitetsstipendiater kan bo mens de studerer italiensk kunst og kultur. 

Les også Ravello - Amalfikystens vakre perle

Capri er også kjent for Den blå grotte (Grotta Azzuro red. anm.). De romerske keiserne 
som hadde villaer på øya brukte grotten som sitt private bad. I dag er den blå grotte en populær turistattraksjon som kan nås med båt. Avhengig av tidevannet, lyser solstrålene gjennom det turkise vannet og inn i grotten med et trolsk blått lys som er opphavet til navnet. Man kan også ta seg frem til grotten via en sti fra byen Anacapri. 
Picture
Fra byen Capri er det panoramautsikt over store deler av øya.
Picture
Restauranten Pulalli har et av byens beste utsiktspunkt.
Picture
Designerbutikkene ligger tett i tett på La Piazzetta og i sidegatene.
Lokalt næringsliv
Jorden på Capri er meget fruktbar, og det dyrkes hovedsakelig sitroner, druer, og oliven. Andre betydelige inntektskilder er fiske og turisme. 

I de intime handlegatene finner du mange kjente designmerker som blant annet Dolce & Gabbana og Versace side om side med skomakere som lager skinnsandaler for hånd. Øya er nemlig viden kjent for sine håndlagede sandaler. For å få ditt eget tilpassede par er det bare å gå inn i en sandal-forretning og få føttene målt mens du velger hva slags snøring du vil ha. Etter ca en time er sandalene klare for henting. 

Tross høyt prisnivå gjør det behagelige klimaet og den vakre naturen Capri til et av Europas mest besøkte turistmål.  
Picture
En av mange sandalbutikker.
Picture
Smale gater med små butikker og personlig service.
Picture
Stefanus-kirken er hovedkirken på Capri, og ble bygget i det syvende århundre.
Picture
Båtturen tur/retur Capri - Amalfi er en opplevelse i seg selv. Her er vi på vei inn til Positano i solnedgangen.
Picture
Idyll i Capri`s bakgater.
0 Comments

I flytsonen ved Mandarin Oriental Marrakech

3/4/2019

0 Comments

 
Picture
Området rundt bassenget er vakkert og innbydende.
Innhegnet av 200 mål olivenlund, og med de snødekte Atlasfjellene som bakteppe, ligger Mandarin Oriental Hotel som et feriested med en magisk ramme.  

Det gode liv
Hotellet med sine fem stjerner er som skapt for det gode liv med sine innbydende uteområder for sol og bad. Her kan man nyte et skjermet privatliv i suiter med egne takbasseng og panoramautsikt over det omkringliggende landskapet, eller koble ut stress med tradisjonell hammam, SPA-behandlinger, og en runde golf på en av Marokkos beste golfklubber. Hotellet har fem ulike restauranter med marokkanske og internasjonale retter, og en Shuttle-buss frakter hotellets gjester gratis inn til sentrum ved behov. For den kunstinteresserte ligger The Museum of African Contemporary Art like ved hotellet, og den travle medinaen i Marrakech med sin fargerike kultur er kun fem minutters kjøretur unna. 

Hotellets stil og karakter
Mandarin Oriental Hotel er designet av interiørarkitektene Patrick Gilles og Dorothée Boissier som på en unik måte har klart å blande det rustikke med det sofistikerte, og det luksuriøse med det avslappende. Innvendig er lyse salonger blandet med grafiske mønstre etter Berbernes samtidskunst, og hotellets uteområde er vakkert dekorert med bugnende roser, jasmin, geranium, og nattblomstrende cestrum. På kvelden lyser utallige stearinlys og lanterner opp hele uteområdet, og skaper en magisk stemning. 

Service og fasiliteter
Over tre hundre ansatte sørger for at gjestenes komfort og ønsker blir godt ivaretatt. Hotellet tilbyr egen personlig trener, yogastudio, treningssenter, møtelokaler, kulturelle utflukter, matlagingskurs, og tilpassede ernæringsprogrammer. 
Picture
Bassengområdet med en av hotellets fem restauranter til høyre.
Picture
Legg merke til hvordan salaten er pyntet med små blomster.
Picture
Området rundt hotellet er spektakulært.
Picture
Forsiden av hotellet.
En frodig hage
Mandarin Oriental Hotel er omringet av en frodig hage med en gangvei som gir gjestene muligheter for trening i vakre omgivelser. En avenue med palmer gir et spektakulært førsteinntrykk av hotellet, og små høyder med sanddyner gir assosiasjoner til den marokkanske ørkenen. Spredt blant palmetrærne pryder store rosa bougainvillea hotellområdet. Intet mindre enn hundre tusen forskjellige fargerike roser av 30 forskjellige varianter pryder hagen, og hver villa har sine egne unike roser. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. 

I hagen finner man også appelsintrær, mandeltrær, og en egen økologisk grønnsakshage. Hotellet er også selvforsynt med olivenolje fra gamle oliventrær, hvorav noen er opptil 600 år gamle. Olivenoljen benyttes også i tradisjonelle behandlinger i hotellets SPA-avdeling. 

​Les også Jardin Majorelle - en oase av skjønnhet og harmoni


​Den typiske gjesten kommer fra England eller Tyskland, er velstående, og ferierer sammen med barn og ektefelle. Mandarin Oriental er også et foretrukket hotell for mange internasjonale kjendiser, spesielt fotballspillere og skuespillere. ​

Selv valgte jeg å spise lunch ved hotellet da jeg tiltrekkes av vakker natur, arkitektur, og elegante​ hager som jeg tidligere har blogget om. Jeg elsker å gå rundt med kameraet mitt og lete etter fine motiver og gjøre notater. Det gir meg en dyp indre ro som er vanskelig å beskrive. Det er da jeg befinner meg i flytsonen. 

​For mer informasjon om hotellet, gå inn på mandarinoriental.com
Picture
Terrassen utenfor hovedinngangen.
Picture
En av barene.
Picture
Oppdatering av sosiale medier er en viktig del av mine reiser.
Picture
Er det ikke vakkert?
0 Comments

    Arkiv

    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    July 2017

    Kategorier

    All
    Helse
    Kommentar
    Kronikk
    Litteratur
    Livsstil
    Politikk
    Reise
    Selvutvikling

    RSS Feed


​ COPYRIGHT © 2022 www.ninacappelen.com
Cappelen Communiations Org.nr. 996 233 111 
​Vippsnr 665430  Kontonr 9710 47 05905
Picture
  • HOME
  • BLOGG
  • BOOKS
  • BLOG
  • ABOUT
  • CONTACT